Αξίζει να δείτε



Ναύπλιο

Το όνομα της πόλης άλλαξε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των αιώνων. Κατά την κλασική αρχαιότητα, ήταν γνωστό ως Ναυπλία. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, διάφορες παραλλαγές χρησιμοποιήθηκαν στην Μεσαιωνική ελληνική, συμπεριλαμβανομένων Ναύπλιον, Ανάπλιον και Ανάπλια. Κατά το τέλος του Μεσαίωνα και της πρώιμης νεότερης περιόδου, υπό την Ενετική κυριαρχία, η πόλη ήταν γνωστή στα ιταλικά ως Napoli di Romania, από τη μεσαιωνική χρήση του «Ρουμανία» για να αναφερθεί στα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και να το ξεχωρίσει από τη Νάπολη στην Ιταλία. Επίσης, κατά τη διάρκεια της πρώιμης σύγχρονης περιόδου, αλλά αυτή τη φορά υπό την Οθωμανική κυριαρχία, η τούρκικη ονομασία της πόλης ήταν Mora Yenişehri, από το Μοριά, ένα μεσαιωνικό όνομα για την Πελοπόννησο και «yeni şehir», ο τούρκικος όρος για τη «νέα πόλη». Το σύγχρονο ελληνικό όνομα της πόλης έιναι Ναύπλιο.

Κλασική αρχαιότητα:: Η περιοχή γύρω από το Ναύπλιο έχει κατοικηθεί από τους αρχαίους χρόνους, αλλά λίγες ενδείξεις από αυτό παραμένουν ορατές. Η πόλη ήταν οχηρό σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της Κλασικής Αρχαιότητας. Φαίνεται να αναφέρεται σε μια αιγυπτιακή επιγραφή στο τάφο του Αμενχοτέπ Γ' ως «Νουπλία».

Μεσαίωνας:: Η Ακροναυπλία έχει τείχη που χρονολογούνται από την προ-κλασική εποχή. Στη συνέχεια, Βυζαντινοί, Φράγκοι, Ενετοί, Τούρκοι πρόσθεσαν οχυρώσεις. Το Ναύπλιο είχε καταληφθεί το 1212 από τους Γάλλους σταυροφόρους του Πριγκιπάτου της Αχαίας, στη συνέχεια, το 1388 πουλήθηκε στη Δημοκρατία της Βενετίας. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 150 χρόνων, η κάτω πόλη επεκτάθηκε και οχυρώθηκε και νέες οχυρώσεις προστέθηκαν στην Ακροναυπλία.

Πρώιμη Μοντέρνα:: Η πόλη παραδόθηκε στους Οθωμανούς το 1540, οι οποίοι τη μετονόμασαν σε Mora Yenişehri και την καθιέρωσαν ως έδρα του σαντζάκ. Εκείνη την περίοδο, το Ναύπλιο έμοιαζε πολύ με την εικόνα του 16ου αιώνα που φαίνεται κάτω δεξιά.
Οι Ενετοί ανακατέλαβαν το Ναύπλιο το 1685 και ενίσχυσαν την πόλη χτίζοντας το κάστρο του Παλαμηδίου, το οποίο ήταν στην πραγματικότητα η τελευταία μεγάλη υπερπόντια κατασκευή της βενετσιάνικης αυτοκρατορίας. Ωστόσο, μόνο 80 στρατιώτες είχαν διατεθεί για την υπεράσπιση της πόλης και ανακαταλήφθηκε εύκολα από του Οθωμανούς το 1715. Το Παλαμίδι βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο βόρεια της παλιάς πόλης.

19ος αιώνας:: Το κάστρο του Παλαμηδίου χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια:: Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, το Ναύπλιο ήταν ένα μεγάλο οθωμανικό οχυρό και πολιορκήθηκε για περισσότερο από ένα χρόνο. Η πόλη τελικά παραδόθηκε εξαιτίας της πείνας. Μετά την άλωσή της, λόγω των ισχυρών οχυρώσεών της, έγινε η έδρα της προσωρινής κυβέρνησης της Ελλάδας. Ο κόμης Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της πρόσφατα απελευθερωμένης Ελλάδας, πάτησε το πόδι του στην ελληνική ηπειρωτική χώρα για πρώτη φορά στο Ναύπλιο στις 7 Ιανουαρίου του 1828 και την έκανε την επίσημη πρωτεύουσα της Ελλάδας το 1829. Δολοφονήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1931 από μέλη της οικογένειας Μαυρομιχάλη, στο Ναύπλιο. Μετά τη δολοφονία του, ακολούθησε μια περίοδος αναρχίας, μέχρι την άφιξη του βασιλιά Όθωνα και τη δημιουργία του Νέου Βασιλείου της Ελλάδας. Το Ναύπλιο παρέμεινε η πρωτεύουσα του βασιλείου μέχρι το 1834, όταν ο βασιλιάς Όθωνας αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσα στην Αθήνα.

20ος και 21ος αιώνας:: Το Ναύπλιο είναι ένα λιμάνι, με ανεπτυγμένη την αλιεία και τις μεταφορές, αν και η κύρια πηγή της τοπικής απασχόλησης είναι σήμερα ο τουρισμός, με δύο παραλίες στην άλλη πλευρά της χερσονήσου από το κύριο μέρος της πόλης και μεγάλο πλήθος για τοπική διαμονή. Το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας είναι ίσως το μόνο στον κόσμο που χτίστηκε σε Αναβιωμένη Μυκηναϊκή αρχιτεκτονική.

Άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου